marți, februarie 05, 2008

Romania si Bulgaria - tratate cel mai generos in privinta cotelor de CO2

Comisia Europeana va propune ca Romania si Bulgaria sa se bucure de cea mai mare generozitate in privinta alocarii cotelor de dioxid de carbon, pe motiv ca ele au cea mai mare nevoie de a recupera intarzierile din dezvoltarea economica, informeaza NewsIn citand Reuters. Decizia ar putea fi luata in contextul in care guvernul de la Bucuresti a contestat hotararea Bruxelles-ului si a cerut Tribunalului Comunitatilor Europene sa anuleze decizia CE de a reduce cu 20% cota de emisii poluante.

Adrian Ciocanea, secretar de stat la Departamentul pentru Afaceri Europene, a declarat pentru Hotnews.ro ca informatia privind intentia CE de a suplimenta cotele de CO2 pentru Romania nu este in masura sa stopeze actiunea in justitie.

"Este doar o informatie, o luam ca atare, dar decizia Comisiei se ia intr-un proces indelungat. Colegiul Comisarilor poate adopta miercurea viitoare aceasta noua intentie, noi o vom analiza si daca ne va fi favorabila noua sigur ca o vom lua in considerare", a spus Ciocanea. Acesta a subliniat insa ca pana nu va exista o hotarare scrisa a Comisiei, de care Romania sa ia act si pe care sa o analizeze, sa vada daca ea coincide intereselor sale, nu exista niciun motiv pentru stoparea demersului la Curtea Europeana de Justitie.

Comisia Europeana va propune ca statele noi membre din Europa Centrala sa aiba permisiunea de a-si spori, pana in 2020, cu pana la 20% emisiile de gaze cu efect de sera fata de nivelul stabilit in 2005, potrivit unui plan referitor la energie si schimbarea climatica, ce va fi prezentat in 23 ianuarie. Romania si Bulgaria, cele mai sarace si mai noi state membre, se vor bucura de cele mai semnificative inlesniri pe motiv ca ele au cea mai mare nevoie de a recupera intarzierile din dezvoltarea economica.

Cele 15 state vechi membre vor suporta diferenta rezultata din realocarea acestor cote, astfel incat, per ansamblu, blocul

european sa-si poata atinge tinta globala de reducere a gazelor cu efect de sera, pana in 2020, cu 20% fata de nivelul din 1990. Obiectivele nationale vor fi stabilite in functie de produsul intern brut pe cap de locuitor, arata NewsIn.

Potrivit unei schite de proiect a Comisiei Europene, Executivul european spune ca efortul - Comisia a eliminat din document termenul de "povara" - ar trebui impartit, "pe baza principiului solidaritatii dintre statele membre".

Astfel, daca Romania si Bulgaria vor beneficia de cea mai mare clementa, Luxemburgul si Irlanda sunt printre tarile care vor suporta, in schimb, cele mai mari reduceri ale gazelor cu efect de sera.


Decizia Comisiei Europene de a cere Romaniei reducerea cu 20% a emisiilor poluante a fost contestata de executivul de la Bucuresti, care considera ca oficialii CE si-au depasit atributiile in acest domeniu, neavind dreptul sa stabileasca cifre, ci doar sa respinga, partial sau total, planul national de alocare de emisii poluante. Prin urmare, Romania a cerut Tribunalului Comunitatilor Europene sa anuleze aceasta hotarare a Bruxelles-ului.

Niciun comentariu: